Hur fungerar det med kattlucka?

Om man har en eller flera katter så är det inte fel att ha en kattlucka i dörren. Men hur fungerar de då? Kan vilken katt som helst gå in i den och att man helt plötsligt har fler katter inne än vad man äger? Nja, det finns smarta kattluckor, som känner av vilka katter som ska få gå in. På nätet kan man jämföra olika alternativ och enligt husdjursrevyn kan du avgöra vilken som passar bäst.

Olika lösningar på kattluckor

Det finns grymt många lösningar när det kommer till kattluckor. De flesta består av en ram som monteras i en dörr eller vägg, en lucka för in- och utpassering samt ofta även en låsmekanism av något slag. Det finns allt från magnetlås till lås som öppnas med infraröda signaler samt lås som läser av det chip som katter kan ha inopererade under huden.

Den enklaste varianten är den lucka som katten själv kan trycka upp meed nosen och den är bara låst om du låser den. Det finns modeller med tidslås också. Här är docknackdelen att andra katter kan komma in. 

Vill du ha en mer avancerad version av kattlucka finns det flera alternativ. En del används med chip i halsband, men då det kan tappas så kan man gå ett steg längre och operera in chippet i nacken på katten. Sen är det ju så att katter som kan gå in och ut på egen hand, de kan ha med sig oväntade gäster till hemmet, såsom smågnagare och fåglar.

7 Jan 2021