Tillverka naturliga hudkrämer

Hudkrämer, det kan man dels köpa, men det går även utmärkt att tillverka egna hemma. En del krämer kanske är ett måste att köpa så som kräm mot bristningar. Vill du veta mer om hudbristningar så har du mer info här. Men andra typer av krämer går utmärkt att göra själv. Då vet man även att det är naturliga produkter. Givetvis ska jag dela med mig av ett recept på just hudkräm.

Bra recept att använda

Hemmagjord Hudkräm

1 dl Mandelolja
1/2 dl Aprikoskärnolja
30 g Kakaosmör
15 g Bivax
1/2 tsk Vaniljolja (kan uteslutas)
1 dl Lavendelhydrolat eller Roshydrolat
1 tsk Glycerin
ca 2-3 droppar naturlig E-vitamin 10 droppar eterisk olja Lavendel
5 droppar eterisk olja Palmarosa
1 droppe eterisk olja Pepparmynta
(Hudkrämen kan också göras med andra eteriska oljor eller helt utan eteriska oljor)

Redskap
1 kastrull, 2 st värmetåliga bunkar/skålar, termometer, stavmixer, våg, hushållspapper, sked, slickepott, burkar.

Så här gör du
1. Börja med att rengöra de redskap du ska använda i krämtillverkningen. Lägg dem förslagsvis i vasken och häll kokande vatten över. Låt sedan svalna och torka därefter med en ren handduk.

2. Mät och väg sedan upp oljor och fetter. Häll därefter i mandelolja, aprikoskärnolja, vaniljolja, kakaosmör och bivax i en värmetålig skål och smält i vattenbad. Rör om någon gång under tiden och lyft sedan av skålen från kastrullen när allt smält samman (se efter så att blandningen smälts långsamt och när allt smält samman ligger på en temperatur kring 60-70 grader). Ställ skålen åt sidan en stund.3. Häll i hydrolat i den andra skålen och värm sedan upp i vattenbad, värm till kring 60-70 grader. Lyft sedan av skålen och ställ den åt sidan.

4. Snart är det dags att mixa! Se först till så att blandningen med oljor och fetter samt hydrolat ligger på ungefär samma temperatur (annars kan krämen skära sig). Ställ eventuellt tillbaka skålen med oljor och fetter i vattenbadet om den hunnit svalna av för mycket. Båda blandningarna bör ligga på kring 50 grader.
Mixa sedan ned lavendel eller roshydrolat droppvis i blandningen med oljor och fetter. Häll under tiden i glycerin och e-vitamin också.
Mixa tills allt blandats och fortsätt att mixa några minuter efter för att vara säker på att krämen får en jämn och fin konsistens. Stanna upp och skrapa ned krämen från kanterna av skålen och fortsätt sedan att mixa. När krämen svalnat av och tjocknat så är det dags att mixa i eteriska oljor.

5. Häll sedan upp krämen i burkar och sätt på locken först när krämen är helt sval. Förvara sedan krämen i kylskåpet. Då krämen inte innehåller något konserveringsmedel så är hållbarheten några veckor (för längre hållbarhet rekommenderar jag att tillsätta någon naturlig konservering). Det som har stor betydelse för krämens hållbarhet är rena redskap och att krämen förvaras mörkt och svalt, samt att krämen gärna tas med en spatel eller ren sked ur burken.

1 Nov 2019